Activitățile realizate de către Asociația cultural-artistică „Arlechin”, cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii, în cadrul proiectului Festivalul de artă „SMS – Serile Magice Săveni” până la data întocmirii raportului, s-au derulat în Orașul Săveni, județul Botoșani, la Centrul Cultural din localitate și la amfiteatrul Liceului Teoretic „Dr. Mihai Ciucă” și au vizat promovarea și cunoașterea culturii naționale și locale, educarea prin artă și dezvoltarea locală durabilă. Astfel, ateliere de teatru și film, întâlniri cu specialiști, așa cum este prof. dr. Ioana Baskerville, reprezentant al Comisiei Naţionale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural, dar și spectacole de teatru, instalații performative au fost integrate în acest festival punând accentul pe creșterea nivelului de cunoaștere a culturii naționale și a patrimoniului imaterial în rândul copiilor și al tinerilor, dar și conștientizarea valorilor locale.
Principalele manifestări realizate în perioada 08-10.12.2022, în cadrul proiectului Festivalul de artă „SMS – Serile Magice Săveni”, sunt:
Instruirea a 20 de copii și tineri între 6 și 19 ani, în vederea asigurării momentelor de figurație din cadrul spectacolului de teatru „Patima Roșie”, sub îndrumarea actriței Cătălina Nichitin.
Atelierul de teatru-dans, moderat de către actorii Cătălina Nichitin și Andrei Bouariu, în cadrul căruia la 30 de elevi și tineri, cu vârste cuprinse între 6 și 19 ani, li s-au prezentat tehnici de realizare a unor producții specifice acestui domeniu.
Atelierul de film documentar, moderat de regizorul Robert Kocsis, în cadrul căruia 24 de elevi și tineri cu vârste cuprinse între 6 și 19 ani, au fost inițiați în arta filmului documentar. Pe parcursul lui s-au discutat și dezbătut principiile unui film de acest gen și modurile în care poate să fie realizat. Pe lângă asta, s-au prezentat și discutat principiile și regulile de montaj care trebuie respectat atunci când se lucrează la un astfel de film. Participanții au rămas cu aptitudini noi în a decodifica ca privitor filmul documentar și li s-a arătat bazele montajului de film pentru a putea începe și ei realizarea unor scurte filmulețe.
Spectacolul de teatru „Patima Roșie” după textul lui Mihail Sorbul, despre care puțină lume mai știe că este originar din orașul Săveni. Producția aparține unor tineri absolvenți ai facultăților de teatru din București și Cluj, uniți de convingerea că arta poate fi mijlocită oriunde și care au decis să formeze, cu acest prilej, trupa de teatru independent „Estet”, care va urma să realizeze și în anii ce urmează noi producții. Regia spectacolului de teatru, Robert Kocsis, scenografia, Alberto Ursache, asistent costume, Alisa Matei, distribuție Cătălina Nichitin, Ioana Tănasă, Andrei Bouariu, Armand Crișan, Vlad Dragne.
Atelierul „Importanța și actualitatea patrimoniului imaterial” susținut de către prof. dr. Ioana Baskerville, reprezentant al Comisiei Naţionale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural.
În cadrul acestui atelier participanții au fost inițiați în a identifica și valorifica patrimoniul cultural imaterial în diversele lui forme de manifestare, de la cele prezente în viata cotidiană, în familie, în cadrul sărbătorilor comunitare, la cele consacrate și promovate la nivel național (prin Ministerul Culturii) și internațional (la UNESCO). Prin maniera interactivă de desfășurare, activitatea a încurajat recunoașterea contribuției publicului și a societății civile în general, la conservarea și transmiterea patrimoniului cultural imaterial la nivelul comunității locale. Având în vedere teatrul popular performant în cadrul sărbătorilor de iarnă și importanța acestui tip de patrimoniu cultural imaterial pentru spațiul local și regional, în cadrul atelierului au fost abordate teme, precum: contextul ritual-ceremonial, tipuri de măști, instrumente muzicale tradiționale de acompaniament, texte dramatice specifice, caracteristicile ludicului folcloric.
Atelierul de film bibliografic „Sammy Lerner”, moderat de regizorul Robert Kocsis, în cadrul căruia au participat 49 de elevi și tineri cu vârste cuprinse între 6 și 19 ani. În cadrul atelierului a fost prezentată personalitatea compozitorului Sammy Lerner, compozitor de origine română de teatru și film muzical american și britanic, născut în orașul Săveni, la data de 28 ianuarie 1903. Odată cu dezvoltarea filmului sonor, Lerner a început să scrie melodii pentru imagini în mișcare, inclusiv câteva utilizate în desene animate ale Paramount Pictures, produse de Fleischer Studios. Două dintre acestea au inclus melodii semnate pentru cele mai de succes vedete de desene animate ale lui Max Fleischer: Betty Boop („Don’t Take My Boo-Oop-a-Doop Away”, scrisă alături Sammy Timberg) și Popeye Marinarul („I’m Popeye the Sailor Man”). După prezentarea lui a urmat discutia despre genul de film documentar biografic și ce principii trebuie respectate în cadrul realizării lui. Participanții la atelier au primit exerciții pentru a construi din idei un posibil film documentar biografic despre Sammy Lerner. La final s-au discutat aceste idei și fezabilitatea lor, fiecare primind un feedback în cazul în care ar dori să realizeze acest proiect. Participanții au învățat în cadrul acestui atelier despre Sammy Lerner, filmul documentar biografic și au primit sfaturi pentru posibila realizarea a unui film despre acest compozitor.
Spectacolul de teatru pentru copii și tineret „Trei prieteni, trei poveşti”, cu actorii Marius Rusu, Florin Iftode și Renata Voloșcu. Sfaturile date între prieteni sunt cele mai bune, având în vedere apropierea de vârstă și mediu social! Prin teatrul pentru copii, aceștia au dobândit „simțul” identificării unei probleme și vor ști cum să acționeze „în orice situație”.
Atelierul de teatru de păpuși pentru copii și tineret, moderat de actorul Marius Rusu a avut rolul să stimuleze imaginația, reprezentând provocarea de a de a pune în mișcare o lume din povești plină de aventuri, haz și magie, ca apoi să aducă la viață prieteni din propria fantezie. Repertoriul a cuprins piese tradiționale, clasice, contemporane, precum și piese create chiar de către copii. La activitae au participat 20 de copii și tineri cu vârstă cuprinse între 6 și 19 ani din orașul Săveni și satele din împrejurimi, aceștia au fost inițiați. Prin lucrul cu serii mici de participanți, sa oferit atenție fiecăruia și sa încurajat lucrul în echipe pentru toate etapele realizării teatrului cu păpuși: de la identificarea și dezvoltarea unei idei, mânuirea păpușilor, pregătirea narațiunii, producție. La final, participanților li sa oferit șansa de a-și vedea creația într-o experiență teatrală, în fața publicului din comunitate.
Spectacolul de teatru „Avocații diavolului”, momente de comedie prezentate în fața publicului spectator de către Alex Șerban și Victor Drăgan, finaliști ai emisiunii IUmor. Aceștia, în prezentărilee momentelor de stand-up s-au folosit de texte și ipostaze românești contemporane, care nu face compromisuri, declară război minorității și majorității, conservatorilor și avangardei, corectitudinii politice și excesului de libertate.
Sesiune de Q&A cu actorii prezenți la activitățile și evenimentele realizate în cadrul proiectului. Publicul și participanții la activitățile și spectacolele din cadrul festivalului au beneficiat de intrare gratuită, în limita locurilor disponibile. Activitățile realizate în proiect sunt disponibile atât pe rețelele de socializare din mediul online, cât și pe site-ul organizației: www.arlechinromania.ro.